VINDECAREA DE VORBIREA DE RĂU – partea (III)

Posted: 15/03/2011 in Vitamine pentru suflet

VINDECAREA DE VORBIREA DE RĂU   –  predicată de John Wesley

II. 1. Dar ce se întâmplă „dacă nu te ascultă „? Dacă el întoarce raul pentru binele făcut? Dacă el este mai degrabă înfuriat decât convins de păcat? Ce se întâmplă dacă el ascultă dar fără nici-o relevanţă, şi continuă în răul de pe calea sa?

Dacă mustrarea cea mai blajină şi afectuoasă nu are nici-un efect, binecuvântarea pe care noi am dorit-o pentru altul, se va întoarce în sânul nostru. Şi ce trebuie să facem atunci? Domnul nostru ne-a dat o îndrumare clară şi completă. Atunci „mai ia cu tine unul sau doi inşi „. Acesta este cel de-al doilea pas. Ia unul sau doi martori pe care îi cunoşti că au o natură iubitoare, iubesc pe Dumnezeu şi pe aproapele lor. Ai grijă, de asemenea, ca ei să aibă un duh smerit, şi să fie îmbrăcaţi în umilinţă. „Să fie blânzi cu toţi,… plini de îngăduinţă răbdătoare; să nu întoarcă rău pentru rău, sau ocară pentru ocară, ci dimpotrivă, să dea binecuvântare.” Să fie oameni cu judecată, înţelegători, care sunt înzestraţi cu întelepciune de sus; oameni care sunt nepărtinitori, liberi de prejudecăţi de orice fel. Trebuie de asemenea să se aibă grijă, ca atât persoanele cât şi caracterele lor să fie binecunoscute persoanei în cauză. Şi aceia care sunt acceptabili pentru el, să fie preferaţi faţă de alţii în această alegere.

2. Dragostea va dicta maniera în care ei trebuie să procedeze, potrivit cu natura cazului. Şi nu se poate prescrie vre-o anumită manieră pentru toate cazurile. Dar, este posibil, în general, să se recomande, că înainte de a începe confruntarea, ei să mărturisească cu blândeţe şi afectiune ca nu au nici-o mânie sau prejudecată faţă de cel pe care îl confruntă, ci pur şi simplu din bunăvoinţă se implică totuşi în problemele lui. Pentru a face aceasta mai evident, ei ar putea atunci să te asculte cu calm cand repeţi înaintea lor, conversaţia anterioară pe care ai avut-o cu cel în cauză, şi ceea ce a spus în apărarea lui, înainte ca ei să încerce să decidă ceva. După aceasta ei vor fi mai în măsură să judece în ce manieră să procedeze, pentru ca, „orice vorbă să fie sprijinită pe mărturia a doi sau trei martori: ” Pentru ca orice ai spus, să poata avea tărie deplină, adăugând greutatea autorităţii lor.

3. În acest scop, ei pot: 1. Să repete pe scurt ceea ce ai vorbit tu, şi ceea ce a raspuns el ; 2. Să dezvolte, să reveleze, şi să confirme motivele pe care tu le-ai dat;  3. Să dea greutate mustrării tale, arătând cat de corectă, binevoitoare şi oportună a fost ea? În final, pune în aplicare recomandările şi convingerile pe care le-ai alăturat la mustrare. Şi acestea pot de asemenea pe viitor, daca e nevoie, să fie mărturie la ceea ce s-a vorbit.

4. Cu privire la aceasta, precum şi la regula precedentă, putem să observăm că Domnul nostru nu ne lasă nici-o alternativă, ci ne porunceşte în mod expres să facem aceasta şi nimic altceva în locul ei. El de asemenea ne îndrumă când să facem aceasta. Nici mai curând, nici mai târziu. Anume, după ce noi am făcut primul, şi înainte de a-l fi făcut pe al treilea pas. Numai atunci, suntem autorizaţi să relatăm răul pe care l-a făcut altul, celor pe care noi îi dorim să poarte sarcina cu noi, în această mare pildă de dragoste frăţească.

Să avem grijă cum relatăm incidentul unei alte persoane, şi doar când ambele măsuri au fost luate. Dacă neglijăm să luăm aceste măsuri, sau dacă luam altele, de ce este de mirare că noi încă suntem împovăraţi? Căci noi păcătuim fată de Dumnezeu, şi faţă de aproapele nostru. Şi în oricât de frumoase culori am prezenta situaţia, totuşi, dacă avem constiinţă, păcatul nostru se va descoperi, şi va aduce o povară pe sufletul nostru.

va ruma…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s