Belarus o ţară în top!

Posted: 17/04/2010 in Rugaciune pentru Lume

Nu ştiu cât de multe cunoşti despre această ţară, însă vreau să-ţi relatez câteva lucruri care sunt sigur că o să te lase fără grai. Îmi amintesc cu mare plăcere povestirile tatălui meu despre anii în care a făcut serviciul militar în Belarus. De multe ori seara, când doream să răsfoim filele istoriei,  luam albumul tatălui plin de poze şi fiecare poză avea o poveste întreagă… În acest teritoriu au fost date câteva lupte crunte în cel de-al II Razboi Mondial, iar mulţimea monumentelor mărturisesc acest fapt. Felul în care tăticul descria această tară şi evenimentele, au făcut ca petecul acesta de pământ să fie aproape de inima mea.

Republica Belarus este un stat fără ieşire la mare, care se învecinează cu Rusia la nord şi est, Ucraina la sud, Polonia la
vest, Lituania la nord-vest şi Letonia la nord. Capitala statului este Minsk. Alte oraşe importante sunt Brest, Grodna, Gomel, Moghilău şi Vitebsk. O treime din suprafaţa ţării este împădurită. Agricultura şi industria sunt sectoarele cele mai puternice ale economiei. Majoritatea populaţiei Belarusiei locuieşte în arii urbane, care înconjoară oraşul Minsk şi reşedinţele provinciilor. Mai mult de 80% sunt bieloruşi nativi. Majoritatea locuitorilor sunt creştinii ortodocşi. Însă cu privire la mişcarea evanghelică există constrângeri din partea statului, prin ordinea preşedintelui.

Acum cîtava saptamini în urmă am avut ocazia să discut cu un frate din Belarus care mi-a împărtăşit o statistică destul de tristă.

Populaţia 9,6 milioane locuitori

Numărul tinerilor cu vârstele cuprinse între 16 – 31 ani, mai mult de 2,5 milioane

O creştere considerabilă a celor infectaţi de HIV SIDA (mai mult de 0,1%)

Locul II în lume după numărul avorturilor.

Locul II în lume după numarul divorţurilor (80% din familii o termina în divorţ)

Locul III în lume după numarul sinuciderilor (mai mult de 3.000 anual)

Locul III la nivel mondial după numarul alcoolicilor.

Deasemenea republica Belarus se afla pe lista ţărilor în care biserica evanghelică este persecutată. Bisericile evanghelice întâmpină greutăţi în răspândirea Evangheliei.

Te invit să te alături acestui popor. Te invit să fii aproape de ei şi să „simţi împreuană cu ei” aşa cum ne învaţă şi apostolul Pavel. Haidem să mijlocim pentru cei care sunt prigoniţi din pricina neprihănirii. Pentru fraţii şi surorile noastre care sunt constrânşi, arestaţi nedreptăţiţi deoarece Îl iubesc şi mărturisesc pe Isus.

Reclame
Comentarii
  1. constanta spune:

    ms.p-u articolul asta…….e chiar surprinzator,doream sa vizitez aceasta tara chiar recent insa deja ramiine de gindit daca face……..Domnul sa va binecuvinteze in lucrarea ce o faceti!!!!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s